Vyhliadky svetovej ekonomiky zostávajú slabé, tvrdia lídri G8

18.06.2013 Celý región

Enniskillen 17. júna (TASR) - Lídri skupiny G8 uviedli, že vyhliadky globálnej ekonomiky zostávajú slabé. Riziká spomalenia tempa rastu sa však znížili sčasti aj vďaka opatreniam USA, eurozóny a Japonska v oblasti menovej a hospodárskej politiky, informovala agentúra Reuters.

Vo vyhlásení zverejnenom po diskusiách o svetovej ekonomike lídri tiež uviedli, že Japonsko musí predložiť dôveryhodný strednodobý fiškálny plán.

"Riziká spomalenia ekonomiky eurozóny sa v priebehu uplynulého roka znížili, ale región zostáva v recesii," píše sa vo vyhlásení lídrov skupiny siedmich najrozvinutejších krajín sveta a Ruska. "Zotavovanie americkej ekonomiky pokračuje a deficit prudko klesá v kontexte pokračujúcej nutnosti ďalšieho pokroku smerom k strednodobej fiškálnej udržateľnosti a cielených investícií na podporu rastu."

Lídri sa tiež zhodli na tom, že fiškálna politika môže v krátkodobom horizonte zostať flexibilná, aby sa prispôsobila rôznym ekonomickým podmienkam. "Tempo fiškálnej konsolidácie by malo byť diferencované podľa stavu rozličných národných ekonomík."
 

Vyberte región